Kinderfeestjes worden steeds luxer

Kinderfeestjes.... je hebt in alle soorten en maten.

Wat mij alleen de laatste jaren erg opvalt is dat ze steeds uitgebreider, groter en duurder lijkt te worden bij veel gezinnen. Nu moet iedereen dat natuurlijk voor zichzelf bepalen maar soms vraag ik me af of 'gewoon' niet goed genoeg is. Neem bv. de traktaties op basisschool. Vroeger trakteerden wij een blokje kaas of een stukje worst of een warm gehaktballetje. Ook een cakeje was altijd erg lekker. Dit werd leuk gepresenteerd en er werd van genoten. Eenvoudig maar leuk.

Tegenwoordig zijn het in veel gevallen bijna complete maaltijden die geserveerd worden. Ik heb onze kinderen heel wat horen noemen in de loop der jaren... kroketten, frikandellen, stukken pizza, magnums, enz. Ook dit mag natuurlijk elke ouder zelf bepalen maar persoonlijk vind ik het jammer dat de 'gewone' dingen allemaal wat te eenvoudig blijken te zijn. Soms maken ouders iets creatiefs, dat is natuurlijk erg leuk, maar soms is het wel heel erg véél, duur en uitgebreid. Google maar eens op het woord 'traktaties' en je weet niet wat je ziet.

Ook de verjaardagsfeestjes zijn soms erg luxe. Met de hele klas naar de bioscoop of het zwembad met een complete maaltijd erbij. Zelfs met de kinderen naar een attractiepark is tegenwoordig geen uitzondering meer.
Bij ons thuis ging het heel anders toen de kinderen op de basisschool zaten. Vaak zette ik een speurtocht uit hier in de buurt of door het bos, speelden we een spel in het bos of deden we spelletjes hier thuis. Ook het 'Levend Ganzenbord' was een groot succes. Het kostte wat voorbereiding maar de kinderen genoten ervan. Ook zijn we op zoek geweest naar een 'schat' in het bos met een schatkaart, zijn we 's avonds in het donker in het bos met elkaar gaan wandelen en dronken we warme chocolademelk na afloop of deden we spelletjes bij de trimbaan. Ook zijn er koekjes gebakken en versierd en hebben we eindeloos bingo gespeeld met leuke prijsjes. Waterspelletjes deden het ook altijd goed net als een quiz. Ook het gourmetten was een succes en de zelfgebakken pannenkoeken gingen er altijd goed in. Toen de kinderen iets groter werden, speelden we wel eens midgetgolf of gingen we bowlen maar dat was vaak met een paar goede vrienden en naderhand aten we altijd thuis iets dat zelf gebakken of gekookt was.
Kortom, we probeerden het gezellig, dicht bij huis en niet op de laatste plaats voordelig te houden.

Misschien ben ik wel erg ouderwets nu ik het stukje overlees maar soms is 'eenvoudig' toch ook goed genoeg? Hoe vieren jullie kinderfeestjes en wat trakteren jullie kinderen zoal? Geven jullie er veel geld aan uit?


Reacties

 1. wij vieren de feestjes van de kids voor schoolkinderen/buur kindjes om het jaar.
  veel voorbereiding, maar weinig geld uitgeven is ons motto.
  vorig jaar was onze middelste aan de beurt.
  hij wilde een ridder feest. dat was al ruim een half jaar van te voren besloten dus alle tijd om goedkoop in te slaan.
  mn vader werkt bij een karton fabriek dus via hem restafval karton ingeslagen en daarop een mega groot kasteel geschilderd. (5 meter breed en 2 hoog!) verder van die "ouderwetse bruine servies onderdelen" gekocht op rommelmarkten/Koninginnedag enz voor max 50 cent per stuk. mokken grote potten enz. hij wilde bourgondische eten dus kippenpoten met appelmoes en patatjes. kippenpoten in de aanbieding gekocht ver van te voren voor in de vriezer evenals de patat. bestek deden we niet aan, had je in die tijd ook niet aldus onze zoon.
  voor de rest een brief op een blok hout vastgemaakt met een bijl. via allerlei spellen konden ze letters sparen voor een zin waar op stond wie ze tot ridder zou slaan. (papa in ons geval) hij was de koning.
  1 groot feest....
  en het hele feest heeft nog geen 35 euro gekocht!!! kids spreken nog over dat feest :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij doen het gewoon thuis, met spelletjes.
  Meisjes zijn denk ik ook wel makkelijker zoet te houden.
  En wat traktatie betreft,in groep 1 en 2 heb ik er nog iets leuks (wel goedkoop) van gemaakt.
  Maar nu ze naar groep3 zal het ook iets eenvoudigs worden, en daar is niets mis mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij mochten van mama 1 verjaardagsfeestje. Omdat we dat zo bijzonder vonden bleven we het maar 'sparen' voot volgend jaar. We hebben het uiteindelijk dus nooit gehad :) zelf ben ik ook ouderwets in dat soort dingen.
  Verjaardags kados van hetzelfde. Nu moet het al groots zijn. Wij waren super blij met een nieuwe beker van jip en janneke en een nieuwe onderbroek;)

  Dat ridder thema moet ik onthouden. Klinkt super leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank jullie wel voor de leuke aanvullingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben jarenlang stug volgehouden en de kinderfeestjes gewoon thuis gevierd. Met een speurtocht, spelletjes en ook gewoon spelen.

  <a href="http://www.huisvlijt.com>Huisvlijt</a>

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de meest geweldige 'kinderfeestjes-mama', toen we op de basisschool zaten verzorgde ze voor elk van ons een thema-feestje (paarden, vissen, prinsessen, verkleden, aapjes, ridders, konijntjes, oliebollen;)etc). Te beginnen met de uitnodigingen en de traktatie. De middag zelf bestond altijd uit spelletjes, allemaal rond het zelfde thema (vaak variaties op bestaande spelletjes, bij het paardenfeestje werd het bijvoorbeeld paardje prik;). De hoeden, snoepjes en waren aangepast aan het thema. We aten altijd friet met knakworstjes en appelmoes, en daarna vertelde ze een bijbelverhaal aan de hand van dia's. Ik vond het altijd geweldig! Veel leuker dan de bioscoop en zwemfeestjes van (wat rijkere) vriendinnetjes. En ik weet zeker, dat als ik later kinderen krijg ik op mama's manier feestjes ga organiseren, zo leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt inderdaad erg leuk Tabitha, zo'n moeder is goud waard ;)

   Verwijderen
 7. Ooit een race feestje gegeven. Zoon werd 6 en trakteerde chocolade autotjes. Sinterklaas 35 % er af.we hadden een racebaan gemaakt waar alle auto's opstonden, compleet met finish borden en reclame boodschappen met naam van de jarige. De racebaan is later in vakjes verdeeld en we hebben een legospel er van gemaakt. Dobbelsteen gooien , bij 1 de voorwielen er op bij 2 een blokje ect ect.als het autotje klaar was ging je de vakken vooruit die je gooide. Skelter buiten gezet en rondjes racen met stopwach. Was een leuk feestje en kostte geen drol!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat je hem terugziet onder het bericht!
Wanneer je anoniem wilt reageren, is het wel fijn als je even je voornaam vermeldt!