Mijn 40 dagen als fulltime huisman! - Dick Tillema

Enige tijd geleden heeft Blogger Dick Tillema zich aangemeld op een van mijn andere weblogs 'Christelijke webloggers.'
Wanneer je hier nog nooit een kijkje hebt genomen kan ik je dat van harte aanraden. Er zitten namelijk veel leuke blogs tussen die ook interessant zijn voor 'managers van het gezin'. 

Op dit weblog - manager van het gezin- schrijf ik veelal vóór en over vrouwelijke managers van het gezin. Deze keer eens een heel ander berichtje.

Dick Tillema heeft er namelijk voor gekozen om als vader de ‘manager van het gezin’ te zijn en heeft hierover een boek geschreven. Hij heeft in het verleden diverse betaalde banen gehad maar sinds 1½ jaar ‘geniet’ hij een ww-uitkering en is hij fulltime huisman. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

In maart 2012 wist hij dat zijn contract bij het Leger des Heils eindig was. Vrij snel daarna heeft hij besloten voor het huishouden en de kinderen te gaan zorgen. Tot dat moment had zijn vrouw jarenlang die taak vervuld.
De beslissing vond hij niet lastig. Hij stak wel vaker een hand uit en gunde zijn vrouw het werk buitenshuis 'omdat je daar heel andere voldoening uithaalt dan het leven als huisman/huisvrouw', aldus Tillema.

De overgang van een betaalde baan naar ‘manager van het gezin’ ervaart Dick als een boeiende overstap en zelfs als een zegen. Hij  vindt het ook erg leuk en boeiend om zijn kennis en ervaring in te kunnen zetten in tal van projecten op school, in de kerk en in de maatschappij. Wat hem betreft wordt hij hier alleen maar rijker van en zijn vrouw en de kids vinden het eigenlijk ook wel positief.
Tillema probeert zijn leven niet te ijken op het al dan niet hebben van een betaalde baan. "Ik leef met God en voor me rijk gezegend met het leven dat ik mag leiden". Als het werkloos zijn op hem afkomt – en dat gebeurt wel eens -  dan bespreekt hij dat met God, met zijn vrouw en met zijn vrienden. Dat geeft hem rust en vertrouwen.
Dick houdt diverse blogs bij die allemaal de moeite waard zijn om eens te lezen. Hij houdt enorm van bezig zijn met taal; gedichten, limericks, columns, blogs, preken, cabaret of een boekje. Hij is altijd bezig met woordjes. Het moet er uit blijkbaar…Verder speelt hij piano, is volleybaltrainer, organiseert van alles, doet kinderwerk in de kerk, coacht wat mensen, verzorgt samen met zijn vrouw en een ander stel een Marriage Course, zit in een MR en een GMR en mag graag met een aantal mannen rond een tuinfik zitten met een biertje en een goed gesprek.

Dick is uitgebreid geïnterviewd door Nicole Orriëns van 'Het moederfront'. Je kunt hier het hele interview met hem lezen.

Wie interesse heeft voor het boek van Dick kan het hier bestellen. Hieronder volgt een samenvatting:

‘Schat, vergeet je niet het plafond te zuigen?’ Het zal je maar gebeuren. Van directeur bedrijfsvoering word je opeens huisman. Strijken, de kids naar school brengen, koken en de was doen. Dick Tillema maakte het allemaal mee. Hij beschrijft zijn ervaringen in 40 prachtige korte verhalen. En op zo’n manier dat iedereen er wel iets in herkent. De keukenbloepers. Het geworstel bij het kopen van een gordijn of het ‘uit niets’ maken van een soepje. Zijn verhalen zijn persoonlijk en met ontwapenende humor geschreven. Je zou er eigenlijk – soort doktersadvies - verplicht eentje per dag van in moeten nemen.Reacties

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat je hem terugziet onder het bericht!
Wanneer je anoniem wilt reageren, is het wel fijn als je even je voornaam vermeldt!