Wijze vrouwen bouwen hun huis op

Deze tekst uit Spreuken 14:1 komt je vast niet geheel onbekend voor. 'Wijze vrouwen bouwen hun huis op, maar een die zeer dwaas is, breekt het met haar handen af'.
Wanneer je om je heen kijkt, lijkt het er eerlijk gezegd niet altijd op dat er aan dit vers veel belang wordt gehecht. Er wordt namelijk heel vaak geroepen: 'Bouw je financiële reserves op' of  'Bouw je pensioen op' en zelfs 'Bouw je carrière op'. Nu zijn deze dingen natuurlijk niet onbelangrijk, maar er wordt hier in Gods Woord specifiek tegen vrouwen gezegd: 'Bouw je huis op'. Ik denk dat we het ter harte moeten nemen en er over na moeten denken wat dit kan betekenen.

In hoofdstuk 13 van het leerzame boek 'Een vrouw naar Gods hart' besteedt Elizabeth George een heel hoofdstuk aan dit onderwerp. Het heeft als titel meegekregen 'Een hart dat van een huis een thuis maakt'.
Elizabeth beseft op een gegeven moment in haar leven dat haar huis een stukje hemel op aarde kan zijn, een soort paradijs, voor haar geliefde gezin en alle andere mensen die het betreden. Omdat ze bouwinstructies nodig had voor het omvormen van haar huis tot een thuis, ploos ze het vers uit Spreuken 14 helemaal uit. Al snel kwam zij erachter dat de vrouw verantwoordelijk is voor de kwaliteit van leven op die plek waar het gezin woont. Zij zet de toon en bepaalt de sfeer in het huis. In feite leert dit bijbelvers ons dat de vrouw, als ze wijs is, doelbewust en ijverig streeft naar het creëren van deze sfeer. Ze gaat niet zitten wachten tot het vanzelf gebeurt!


Wat mij ook trof, is dat je als vrouw als het ware de thermostaat bent in huis. Als jij wilt dat de atmosfeer warm is, gezellig, liefdevol, positief en opbouwend, heb je daar als vrouw grote invloed op. Natuurlijk heb je niet alles in de hand maar wanneer je hier - met hulp van Gods Geest - voor openstaat en de temperatuur van jouw hart in overeenstemming kunt brengen met Zijn hart, zal het lukken.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit waar is. Wanneer ik mopperig ben en negatieve woorden gebruik, wordt dit binnen de kortste keren overgenomen door de rest van het gezin. Maar wanneer ik positief, liefdevol en respectvol praat, heeft dit op de anderen een positieve uitwerking.
In het boek noemt George verschillende voorbeelden en geeft ze diverse tips over het bouwen van je huis. Wanneer je overigens begríjpt en je ervan bewust bent dat wijsheid opbouwt, ben je al een heel eind. Van hieruit kun je volgende stappen gaan zetten.
Door eenvoudigweg je werk niet te doen en niet op je houding en woorden te letten, kun je namelijk het fundament van je huis langzaam maar zeker vernietigen. Door luiheid, door ergens simpelweg 'niet aan toe te komen', door verwaarlozing, door te vergeten rekeningen te betalen of door niet voldoende tijd thuis door te brengen breng je je huis schade toe. Je gezin afbreken kun je dus zowel actief doen als (onbewust) passief. Probeer dit patroon te doorbreken en om te draaien.

Heb jij ook het verlangen om van je huis een thuis te maken? Ga er vandaag nog (biddend) mee aan de slag. Je kunt jezelf bijvoorbeeld voornemen om elke dag één ding te doen om je huis te bouwen. Kijk verder dan het koken en schoonmaken... kijk naar je hart. Alle kleine stapjes helpen en zullen uiteindelijk een positieve uitwerking hebben!

Als je het leuk vindt, kun je nog altijd terecht in de Facebookgroep 'Een vrouw naar Gods hart' die we aan het begin van dit jaar gestart zijn. We bespreken daar met elkaar het genoemde boek van Elizabeth George. In de maand augustus stoppen we een aantal weken (iedereen heeft zo de kans om even 'bij' te lezen) maar daarna hopen we met elkaar de draad weer op te pakken. Je bent welkom!


Reacties