VRAAG VAN DE WEEK (18) Pleegzorg: 'Heb je nog ruimte in je hart en in je huis?'

Een stabiele thuisbasis is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Jaarlijks wonen daarom zo'n 25.000 kinderen voor kortere of langere tijd bij pleegouders.
Onlangs sprak ik een moeder die samen met haar man twee pleegkinderen in haar huis heeft opgenomen. Naast de zorg van haar eigen (4) kinderen heeft ze nog tijd en ruimte in haar huis en hart om kinderen die tijdelijk of langere tijd in de problemen zitten, op te vangen en te begeleiden.
Toen ik haar verhaal aanhoorde en zij de ervaringen die ze de afgelopen jaren had opgedaan in een korte tijd deelde, nam mijn bewondering voor haar nog meer toe.
Wat weet ik eigenlijk weinig van kinderen die in probleemsituaties opgroeien.  Ik wist ook niet dat het om zoveel kinderen in Nederland gaat. Ik schrok van de cijfers toen ik hoorde hoeveel kinderen er momenteel op de wachtlijst staan op opgevangen te kunnen worden in een pleeggezin. Soms wonen kinderen langdurig in een pleeggezin, maar er zijn ook kinderen die één dag in de week, alleen in het weekend of tijdens vakanties komen. De duur kan variëren van enkele dagen tot jaren.

In dit artikel over pleegzorg stond het een en ander uitgelegd over pleegzorg en ook de website pleegzorg Nederland biedt veel informatie. Ook deze link op de website van Groot Gezin is interessant.

De vraag van de komende week is: Heb jij ervaring met pleegzorg? Denk je er wel eens over na om wellicht in de toekomst nog eens pleegouder te worden? Heb je andere informatie die je wilt delen over pleegzorg of weet je interessante links?
Je kunt hieronder reageren, ook anoniem. Ook kun je in de Facebookgroep dingen delen of vragen en kunnen we elkaar verder helpen.

Reacties

 1. Wij zijn een paar maanden terug bij een bijeenkomst hierover geweest. We kennen mensen die een pleegkindje in huis hebben opgenomen, en het is zo dankbaar (dat neemt natuurlijk niet weg dat er ook moeilijke dingen een rol spelen). Ik heb er altijd open voor gestaan, maar voordat we hier definitief voor kiezen willen we wachten tot de regelmaat in ons gezin terug is:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn 11 jaar pleeggezin,er wonen momenteel 3 (pleeg)kinderen bij ons.Naast onze biologische dochter.
  We zijn dol op ze en zijn blij ze een stabiele omgeving te kunnen bieden.
  Onze kinderen komen uit een voor kinderen bedreigende situatie en het kost soms jaren om te leren dat ze hier wel veilig zijn.Ze hebben vaak zulke angstige dingen meegemaakt.Het is best zwaar om te doen maar wij zijn nog elke dag blij dat we er mee gestart zijn.Vriendelijke groeten Margreeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voordat wij ontdekten dat onze jongens zorgintensief waren, hebben wij aan pleegzorg gedacht. Nu weten we dat dat niet Gods weg voor ons was. We hebben zelf ons eigen kind uit handen moeten geven.

  Ik ben blij dat er pleegzorg is.
  Ons kind was te erg 'gestoord' voor pleegzorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn een jong gezin (31 en 33 jr), eigen dochter van 3 jr en momenteel een pleegzoon van 6jr. Nog voordat wij beiden 30 jaar waren hadden we al pleegkinderen in huis. Ik heb begrepen dat dit niet vaak voorkomt. Jong (van de EO) wilde destijds er een uitzending aan wijden, maar ze konden helaas geen gezinnen vinden waarbij de kinderen in beeld mochten.
  Ons hart was groot genoeg, ons huis ook. Was en is!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat je hem terugziet onder het bericht!
Wanneer je anoniem wilt reageren, is het wel fijn als je even je voornaam vermeldt!