Geld besparen? Een aantal tips

Als manager van het gezin heb jij ongetwijfeld ook weleens nagedacht of gelezen over manieren om geld te besparen. Misschien is het inmiddels zelfs een 'sport' van je geworden. Of wellicht ben jij iemand die zich al tijden lang voorneemt minder geld uit te geven, maar er gewoon niet toe komt omdat je niet weet waar je moet beginnen? Hoe het ook zij, hopelijk heb je wat aan mijn 3 tips!

Tip 1 Bedenk wáárom je besparen wilt.
Allereerst is het goed om jezelf af te vragen wáárom je besparen wilt. Alleen maar 'sparen om het sparen' is tamelijk uitzichtloos en dus moeilijk om op lange termijn vol te houden. Je hebt na verloop van tijd dan wel een smak geld op je rekening staan maar als je niet weet wat je er mee wilt gaan doen, is de kans groot dat je het toch langzaamaan opmaakt aan dingen die je misschien helemaal niet nodig hebt. Het is dus zinvol om geld te besparen en dit ook te doen met een duidelijk (eind)doel voor ogen. Wil je bv. een bepaald artikel aanschaffen? Is het nodig om schulden af te lossen of wil je een bepaald project/goed doel steunen? Misschien wil je wel besparen om je hypotheek versneld af te kunnen lossen of sparen zodat je man eerder met pensioen kan(*). Praat er samen over en schrijf jullie doelstelling(en) uitgebreid op.  

Tip 2 Houd bij wat je uitgeeft.
Een andere tip die ik wil geven is deze: houd bij waar je geld aan uitgeeft, en schrijf dat op. Ga er op een moment eens goed voor zitten - alleen of met je partner - en schrijf al je uitgaven op. Wanneer je de lijst klaar hebt, loop dan alles eens langs. Waarop kun je besparen? Wat kan voordeliger? Is het echt nodig om aan product A of activiteit B (zo veel) geld uit te geven? Spreek af dat je een vast moment in de week of in de maand prikt om te kijken wat de tussenstand is en of jullie doelen nog steeds haalbaar zijn. 

Tip 3 Bespaar op wat bij jou en je gezin past.
De derde tip is misschien nog wel het belangrijkste. Zoek een manier die bij jou en jouw gezin past. Als je voor bepaalde dingen kiest waar je op wilt bezuinigen maar er na twee weken achterkomt dat dit niet echt niet bij jullie past, stop er dan mee. Het moet wel 'leuk' blijven en vol te houden zijn. Kijk echt goed naar de dingen, producten, diensten of wat dan ook waar je op besparen wilt.
Ook is het verstandig om niet in één keer op alles tegelijk te bezuinigen. Probeer eerst één ding een week of een aantal weken lang eens uit. Als dit lukt, voeg je er nog iets aan toe. Je blijft er op deze manier bewust mee bezig en je kunt ook langzaam wennen aan het idee. Zo hoef je bv. niet gelijk álle abonnementen op de tijdschriften die je hebt op te zeggen. Kies er één uit en kies er over een paar maanden nog weer één uit.

Onderstaande boeken en websites bevatten veel leuke tips om ideeën op te doen.

Websites:
Besparen (Nibud)

Boeken:
'Vrolijk besparen' - doe het zelf met het hele gezin - Marieke Henselmans 
101 goed met geld tips - Marieke Henselmans
Besparen maar - Marieke Henselmans

Als jullie nog leuke aanvullingen hebben, hoor ik het graag!

(*) Hier kom ik graag nog een keer wat uitgebreider op terug in een speciaal blogbericht. Op dit moment ben ik namelijk bezig met het lezen van een aantal boeken van Gerhard Hormann. De tips en inzichten uit deze boeken houden jullie tegoed!

Reacties

 1. Stel een vast bedrag als budget voor je boodschappen. Bedenk daarbij wel: wat moet er allemaal van dat geld betaald worden? Zorg dat het een reëel bedrag is. Neem dat bedrag op van de bank vlak vóór je de wekelijkse boodschappen gaat doen.
  Zo wordt het makkelijker om je aan het budget te houden.
  Doe zoveel mogelijk boodschappen in 1 keer. Hoe vaker je naar de winkel gaat, hoe meer onnodige impuls aankopen je doet.

  Wissel ieder n jaar van energie leverancier... Zo kun je elk jaar gebruik maken van de nieuwkomers korting.

  Maak zelf je wasmiddel, zelf gebruik ik sunlight zeep. 40 gram raspen en oplossen in 5 liter kokend water (via YouTube/Google kun je veel tips daarover vinden)

  Bekijk je abonnementen... Wij hebben al een aantal jaren geen tv abonnement meer.. Maar kijken alles via internet.
  Gr Theresa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kei goeie tips! Mij houden aan wekelijkse boodschappen helpt ook wel. Ik blijf het moeilijk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. led verlichting in je huis ipv gewone spaarlampen. Isoleer achter je radiatoren en je zolder. Scheelt jaarlijks 150 euro op je elektriciteit rekening. Let op in de supermarkt op 35 of 50% korting op artikelen. koop een goede vriezer waar je deze voedingsmiddelen in kan stoppen. bel je energie leverancier ze willen niet dat je overstapt en je krijgt korting, evenzo bij je telefoon, tv en internet provider.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank jullie wel voor jullie aanvullingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij helpt het altijd om de 24 uurs regel te gebruiken: wil ik het na 24 uur nog steeds, dan mag ik het pas kopen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat je hem terugziet onder het bericht!
Wanneer je anoniem wilt reageren, is het wel fijn als je even je voornaam vermeldt!