Genieten van een STAYCATION

Ondanks het feit dat ik (tot voor twee weken terug) nog nooit van de Engelse term staycation had gehoord, blijken wij dit als gezin al jaren in praktijk te brengen. De staycation ontstond in 2008/2009 in Amerika en waaide via Engeland over naar Nederland. De trend werd dus geboren uit financiële nood maar is inmiddels in Nederland gecultiveerd tot 'trending'.
Een staycation is in feite niets anders dan op vakantie gaan naar je eigen huis. Een 'thuisblijfvakantie' zou je ook kunnen zeggen. Wij zijn als gezin wel een aantal keer op vakantie geweest (als ik het goed heb waren dat vijf zomervakanties) maar de overige twintig jaar hebben we als gezin heerlijk thuis doorgebracht. En - hoewel de oudste twee kinderen natuurlijk al op zichzelf wonen en de jongste twee veel werken in de vakantie - willen we er ook deze zomervakantie weer gezellige weken van maken.

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om een staycation te houden:
 • Omdat er geen geld is om een vakantie te bekostigen 
 • Om geld te besparen 
 • Omdat het beter is voor het milieu 
 • Om de massa te ontlopen
 • Omdat je het te warm vindt, of juist te koud
 • Om de 'stress' van het in- en uitpakken te voorkomen
 • Omdat je geen zin hebt om te reizen met de auto of het vliegtuig
 • Omdat je niet in de file wilt staan
 • Om in de buurt van familie te blijven (bv. bij ziekte)
 • Omdat jouw gezondheid of die van je partner het niet toelaat
 • Omdat het praktisch gezien niet lukt om weg te gaan (bv. met kinderen met beperkingen)
 • Omdat je het liefst al je eigen spullen en kleren bij de hand wilt hebben
 • Omdat je gewoon het liefste in je eigen bed slaapt
 • Omdat je tevreden bent in en mét je eigen huis
Misschien kiezen jullie, net als wij, dit jaar ook (weer) voor een staycation. Als je je er goed op wilt voorbereiden, heb je misschien wat aan onderstaande tips. Toen onze kinderen nog jong waren hebben we allerlei dingen ondernomen. Er zijn namelijk zo ontzettend veel leuke dingen die je kunt doen met kinderen. Een dure, verre vakantie is lang niet altijd nodig om het gewoon goed en fijn te hebben met elkaar.


25 leuke tips voor een (niet al te dure) staycation:
 1. Maak met elkaar een heerlijke fietstocht. Je staat er soms versteld van hoeveel mooie fietsroutes er bestaan in je eigen dorp of omgeving. Ga eens naar het VVV en kijk wat daar allemaal is aan routes. (Je zou ook een tandem kunnen huren).
 2. Ga met elkaar naar het dichtsbijgelegen strand of meer. Je kunt eventueel ook een bootje huren. Maak er een ontspannen dagje van. 
 3. Bezoek eens een kinderboerderij in de buurt. Kleine kinderen zijn al tevreden met een paar dieren, het hoeft helemaal geen dierentuin vol te zijn.
 4. Koop of leen een aantal zoekkaarten en ga een dagje naar het bos of op de hei kijken wat je allemaal tegenkomt. Maak er ook foto's van.
 5. Bouw een hut met elkaar en ga er in picknicken. 
 6. Zet een zwembadje op in de tuin of houdt een watergevecht. Ook de sproeier is vaak een succes!
 7. Organiseer een heerlijke barbecue of ga gourmetten in de tuin.
 8. Lunch elke dag (als het weer het toelaat) met het gezin op een groot kleed in de achtertuin.
 9. Zet een tent op in de achtertuin (en laat de kinderen er in slapen als ze dat willen)
 10. Kook elke dag iets bijzonders. Je hoeft niet elke dag zelf te koken, ook de kinderen kunnen dit best samen. Laat hen zelf het menu kiezen!
 11. Ga met elkaar boodschappen doen in een grote supermarkt en haal een aantal dingen die je normaal niet zo gauw zou kopen.
 12. Laat de kinderen allemaal een (klein of groot) cadeau kiezen waar ze een tijdje zoet mee zijn. (Lego was hier altijd een succes).
 13. Als het weer slechter is dan je had gehoopt, huur dan leuke dvd's of kijk samen een film op netflix. Zorg dat je een aantal films achter de hand hebt (leen ze alvast van familie of kennissen).
 14. Kijk eens op de website www.actievandedag.nl. Er worden vaak voordelige kaartjes aangeboden voor diverse activiteiten.
 15. Doe met het gezin een spelletjescompetitie. Bij slecht weer zoek je 5 spelletjes uit de kast die je met z'n tweeën kunt spelen. Iedereen speelt elk spelletje één keer tegen elkaar. Wie heeft de meeste punten? Bij mooi weer kun je ook tegen elkaar (tafel)tennissen, touwtjespringen of paaltjesvoetballen. Wees creatief.
 16. Ga samen koekjes bakken of bak iets anders lekkers. Neem de tijd om eens rustig in een kookboek te bladeren en iets te maken wat misschien iets meer tijd kost dan dat je er 'normaal' aan zou besteden.
 17. Ga een ochtend of middag naar de bibliotheek met elkaar. Ga heerlijk lezen en neem een grote stapel boeken mee naar huis. Stripboeken zijn heerlijk voor in de vakantie.
 18. Koop of huur een hangmat en bevestig deze in je tuin. 
 19. Bezoek eens een eenvoudig museum. Weet jij welke het dichtst bij jou in de buurt zit? Ben je er al eens geweest?
 20. Maak zelf lekkere ijsjes. Varieer met smaken en kleuren.
 21. Ga met goede vrienden (die ook een staycation houden) samen een dagje op pad. 
 22. Pak een rugtas in met een lekkere lunch en maak met elkaar een stevige wandeling. Halverwege geniet je met elkaar op een bankje in het bos of in het park van het meegebrachte eten.
 23. Willen jullie als gezin al langere tijd een jonge hond (of een ander huisdier)? Kijk dan of je in de vakantieperiode de pup kunt ophalen. Je hebt op deze manier alle tijd om aan de hond te wennen.
 24. Maak eens een ritje met paard en wagen door het bos. Er is van alles mogelijk op dit gebied.
 25. Houd je van wedstrijdjes spelen met je gezin? Ga lekker midgetgolfen. Waarom zou je de baan niet twee keer doen?
Heb jij nog leuke tips voor een staycation? Ik hoor het graag.
Reacties

 1. Aan zo'n lijst wel immers niet veel meer toe te voegen ;-) De zoekkaarten vind ik een leuk idee.
  Nog een tip dan voor een langere autorit... Ik leen weleens een luisterboek (ook gratis bij de bieb) en zet die aan. Heerlijk... rust op de achterbank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit jaar gaan wij ook genieten van een staycation, leuke naam trouwens! ;) Alleen parkeren we dan de caravan wel 200 meter verder in de het weiland van opa en oma, telt dat ook nog als staycation? ;) En die tips daar kunnen we wel wat mee, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kon de term al, maakt het net iets hipper, thuisblijven;) Wij konden door omstandigheden dit jaar niet met vakantie, dus we dachten als we nou eens een groot zwembad opzetten! Zo gezegd, zo gedaan. Een zwembad gevonden van 5.49m doorsnee waarin niet alleen de kinderen maar ook wij ons prima hebben vermaakt! ps: Punt zeven van jou lijstje is dan extra leuk!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat je hem terugziet onder het bericht!
Wanneer je anoniem wilt reageren, is het wel fijn als je even je voornaam vermeldt!